Kulutusluotot

Mainostettaessa yksilöityä kuluttajaluottoa tiettyyn hintaan on mainonnassa käytävä ilmi luotonantaja ja mahdollinen luotonvälittäjä. Jos mainonnassa kerrotaan luoton korko tai muu luottosopimuksen ehtoja koskeva tieto, mainoksesta on tällöin käytävä ilmi mm. luoton todellinen vuosikorko, luoton korko ja muut luottokustannukset, luoton määrä sekä luottoraja ja luottosopimuksen kesto.

1.10.2023 alkaen on tullut sovellettavaksi lakimuutos, joka koskee lähinnä sitä, minkä tyyppistä markkinointia on pidettävä hyvän luotonantotavan vastaisena.

Hyvän luotonantotavan vastaista on mm. vähätellä luotonoton vakavuutta, esittää luotonoton edistävän kuluttajan sosiaalista menestystä ja hyväksyntää, kohdistaa markkinointia sellaisiin kuluttajiin, joilla on maksuhäiriömerkintä, tai yhdistää luoton käyttöä rahapelipalveluihin.

Tietoihin, joita kuluttajaluottojen mainonnassa tulee antaa, ei ole tullut muutoksia, vaan ne ovat pysyneet samanlaisina jo yli vuosikymmenen.

Jos mainonnasta ilmenee luoton korko tai muu luotosta perittäviä kustannuksia kuvaava luku taikka muu luottosopimuksen ehtoja koskeva tieto, on mainonnassa ilmoitettava:

  • luotonantaja ja mahdollinen luotonvälittäjä;
  • luoton todellinen vuosikorko;
  • luoton korko ja muut luottokustannukset;
  • luoton määrä tai luottoraja;
  • luottosopimuksen kesto;
  • hyödykkeen käteishinta ja mahdollinen käsiraha, jos kyse on tietyn hyödykkeen oston rahoittamiseksi mainostetusta luotosta;
  • luoton ja luottokustannusten yhteismäärä ja maksuerien määrä.

Jos mainoksessa sanotaan: ”Koko vaihtoautovalikoima nyt vain 1,5 %:n rahoituskorolla”, niin on annettava kaikki em. tiedot. Jos taas mainoksessa sanotaan yleisemmin: ”Tule ja tutustu edullisiin rahoitusratkaisuihimme verkkosivuilla tai liikkeessämme”, ei em. tietoja tarvitse antaa.

Lisätietoja antaa:

Anna Paimela

Edunvalvonnan johtava asiantuntija anna.paimela@radiomedia.fi 040 164 8626