Kultainen Mikki -palkinto – RadioGaala

Kultainen Mikki (RadioGaala) -palkinto jaetaan tunnustukseksi merkittävästä teosta tai elämäntyöstä kaupallisen radion parissa. Palkittava työskentelee roolissa, joka liittyy vahvasti kaupalliseen radiotoimialaan. Palkinnon nimittää RadioMedian hallitus.

Kultainen Mikki -palkinnon saaneet RadioGaalassa

2023 – Renny Järvinen

2023 – Anna Riutta-salo

2023 – Mediamonitori

2021 – Irmeli Ekholm

Kaupallinen radiotoimiala myönsi vuoden 2021 RadioGaalassa kiitollisena kaikista vuosista radion parissa Kultaisen Mikki -palkinnon Irmeli Ekholmille, jolla on takanaan pitkä ja vaikuttava ura radiossa. Radiotaloista tutuiksi olivat vuosien varrella tulleet SBS Radiot, Radio Nova ja Bauer Media.

2021 – Anna sen soida -radio

RadioAwards-tuomaristo palkitsi Anna Sen Soida -radion Kultainen Mikki -palkinnolla RadioGaalassa 2021 kyseisen radion merkittävästä korona-ajan kulttuuriteosta. Radio ylitti rohkeasti rajoja monella tasolla ja se toi ihmisiä ja tahoja yhteen band aid -hengessä. Kampanjan konsepti oli kokonaisvaltaisesti luova, joka teki hyvää suomalaiselle musiikkialalle vaikeassa tilanteessa. Promootio- ja yhteiskuntavastuumielessä tämä oli poikkeuksellisen mittava teko, joka auttoi musiikin tekijöitä konkreettisesti ja vei poikkeustilan viestiä tavallisille kuulijoille.

2020 – Airi Hakala

Airi Hakala on Suomen ensimmäinen kaupallinen radioääni. Maamme ensimmäisen kaupallisen paikallisradion, Nivalassa toimineen Radio Lakeuden lähetykset alkoivat 35 vuotta sitten 27.4.1985. Hakala oli henkilö, joka lausui ensimmäiset sanat kaupallisen radion aalloille.

2020 – Jari Naarmala

Radio Ramonan toimitusjohtaja Jari Naarmala on työskennellyt Radio Ramonalla koko sen yli 30-vuotisen historian ajan avustajana, toimittajana ja lopulta koko kanavan toimitusjohtajana. Hän on liputtanut kaupallisen radion puolesta ja jakanut asiantuntemustaan vilpittömästi näiden vuosien ajan. Radio on Jarille paitsi elämäntyö, myös elämäntapa.

2020 – Jarmo ”Mudi” Multanen

Jarmo ”Mudi Multanen on tiettävästi vanhin yhtäjaksoisesti radiomainosmyynnissä ollut henkilö. Hän on työskennellyt toimialalla yli 30 kunnioitettavaa vuotta eri organisaatioissa. Hänen tunnetuin slogan on: ”Minä en tee tarjouksia, minä teen kauppoja.”

2020 – Jone Nikula

Toimittaja Jone Nikulalla on mittava ja ansiokas ura radiossa. Hän aloitti radiouransa lukioikäisenä 1988 Radio Cityllä, jossa hän lopulta eteni 13 vuoden aikana Radio Cityn päätoimittajaksi. Vuodesta 2007 koko kansan tuntema Nikula on juontanut Radio Rockin lähetyksiä.

2020 – Turkka Talonen (1954-2019)

Kultainen Mikki myönnettiin postuumisti pitkän linjan urheilupersoonalle, Turkka Taloselle. Legendaarinen jo 80-luvulta asti radiossa kuulunut urheilutoimittaja ja juontaja Turkka Talonen muistetaan erityisen hyvin jääkiekkoselostuksistaan Auran Aalloilla sekä Yle Puheella.

2020 – Satu Kangas

Medialiiton elinkeinopolitiikan johtajana vuodesta 2004 lähtien toiminut Satu Kangas sai kultaisen mikrofonin ansiokkaasta työskentelystään kotimaisen media-alan toimintaedellytysten parantamiseksi.

2020 – Pentti Kemppainen

Suomalainen radiotoimittaja, valtiotieteen tohtori ja radiotutkija Pentti Kemppainen sai kultaisen mikrofonin tutkimuksestaan ja selvitystyöstään kaupallisen radion ensimmäisistä 30 vuodesta. Kaksi vuotta kestäneen työn lopputuloksena syntyi alan kattava historiikki ja kaupallisen radion tietokirja ’Radio kuuluu kaikille!’.

2019 – Klaus Flaming

Klaus Flaming palkittiin Kultainen Mikrofoni -palkinnolla vuoden 2019 RadioGaalassa ansiokkaasta, 30 vuotta kestäneestä taiteilijaurasta radiossa. Klaus Flaming on yksi syypäistä siihen, miksi metalli ja -rockmusiikki voivat Suomessa niin hyvin. Vuosien työ, tuhannet haastattelut, tuhansien tuntien taustatyöt ja näiden tuloksien esillepano ovat tehneet Klaus Flamingista legendan, jonka osaamista kaikki arvostavat radion tekijöistä musiikkiteollisuuteen.

2019 – Sari Seppälä (1968 – 2019)

Koko kansan rakastamalle radiojuontaja ja sisällöntuottaja Sari Seppälälle myönnettiin ensimmäinen postuumi Kultainen mikrofoni -palkinto RadioGaalassa 2019.

2019 – Pasi Ruohonen

Ääninäyttelijä Pasi Ruohoselle myönnettiin Kultainen Mikrofoni -palkinto RadioGaalassa 2019 hänen elämäntyöstään äänimainonnan parissa.

2019 – Juha Kakkuri

Pitkän uran radioalalla tehneelle Juha Kakkurille myönnettiin vuoden 2019 RadioGaalassa elämäntyötunnustus Kultainen Mikrofoni -palkinnolla. Kakkuri on vaikuttanut niin Radio Ykkösellä, Radio SuomiPOPilla, GrooveFM:llä, Radio Plussalla, Radio Alexissa, Business FM:llä sekä MetroFM:llä.

2019 – Vincent Sneed

Kultainen mikrofoni -palkinto luovutettiin Vincent Sneedille Brysselissä 30.1.2019 Sneedin menestyksekkäästä työstä kaupallisen radion puolesta Euroopassa. Vincent Sneed (FR/US) johti menestyksellä Euroopan radioalan kattojärjestö The Association Of European Radios (AER) toimistoa Brysselissä 13 vuoden ajan. Hän menestyi erinomaisesti työssään kaupallisen radion puolestapuhujana. AER on myös tukenut ja auttanut Suomea kansallisessa edunvalvontatyöhön liittyvissä radioasioissa.

2018 – Ritva Hanski-Pitkäkoski

Ritva Hanski-Pitkäkoskelle myönnettiin Kultainen Mikrofoni -palkinto pitkästä, ensiluokkaisesta ja positiivisesta yhteistyöstä radiotoimialan ja Mainostajien Liiton kanssa. Hanski-Pitkäkoski toimi 16 vuoden ajan Mainostajien Liiton toimitusjohtajana.

2017 – Jami Kananen

Pitkän ja vaikuttavan uran radioalalla tehnyt Jami Kananen palkittiin vuoden 2017 RadioGaalassa elämäntyöstään. Kananen on toiminut miltei kolmenkymmenen vuoden pituisen uransa aikana peräti 12 eri kaupallisella radiokanavalla.

2016 – Mikko Harjunpää

RadioAwards-tuomaristo halusi palkita RadioGaalassa 2016 pitkän linjan musiikkipäällikön, Mikko Harjunpään erikoispalkinnolla, Kultaisella mikrofonilla. Kunnianosoituksen perusteena oli läpi vuosien suunnattoman suurella sydämellä tehty työ. Harjunpään ansioihin luettiin myös hänen kykynsä antaa aina hyvät perustelut tehdyille päätöksille. Hän on myös kasvattanut monet radion isot nimet alalle.

2016 – Sami Tenkanen ja YLE Puhe

Kultainen Mikrofoni -palkinto myönnettiin yhteisesti Sami Tenkaselle ja YLE Puheelle poikkeuksellisesta yhteistyöstä. YLE Puheella pyöri syystalvella 2015-2016 10-osainen ohjelmasarja kaupallisen radion 30-vuotistaipaleesta. YLE tuotti kyseisen ohjelmasarjan lahjaksi 30-vuotiaalle kaupalliselle radiolle, mutta kyseessä oli Nelonen Median radiojohtajana työskentelevän Sami Tenkasen ideoima ja toimittama ohjelmasarja, jossa seurattiin kuinka 80-luvulla puuhastelusta alkanut radiotoiminta kehittyi merkittäväksi kaupalliseksi bisnekseksi.

2015 – Jussi Häkkilä

Toimittaja Jussi Häkkilälle myönnettiin vuonna 2015 RadioGaalassa Kultainen Mikrofoni -palkinto elämäntyöstään radion parissa. Kyseisenä vuotena hänelle tuli täyteen 30 vuotta yhtäjaksoisesti radiossa työskentelyä.

2015 – Eppu Normaali

Kaupallisen radion 30-vuotisjuhlavuotena palkittiin Kultainen Mikrofoni -palkinnolla merkittävä suomalainen yhtye: Eppu Normaali. Eppu Normaali on ollut vahva vaikuttaja neljän vuosikymmenen ajan aina ensimmäisten paikallisradioiden aloittaessa aina näihin päiviin saakka.