TV-vuosi 2023

Televisioruudun äärellä vietettiin viime vuonna päivittäin keskimäärin 3,5 tuntia. Ylen kanavat keräsivät yhteensä 43,1 prosenttia katselusta. Kaupallisten kanavien katseluosuus kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Suomalaisten televisiointo oli suurimmillaan vuonna 2023 itsenäisyyspäivän aikaan. Linnan juhlat keräsivät yli 47 prosenttia koko maan väestöstä television ääreen.

RadioMedia julkaisee vertailuna myös muiden medioiden lukuja. Finnpanelin TV-vuosi 2023 -tilaisuudessa 24.1.2024 esiteltyt luvut kertovat, että tv:n katselu kokoaa miljoonayleisöjä. Taistelu ihmisten ajankäytöstä käy edelleen kiivaana ja laadukas sisältö yhdistettynä oikeanlaiseen ympäristöön takaa mainonnan vaikuttavuuden.

Kotimaisten suoratoistopalveluiden katseluaika kasvoi 15 %. Finnpanelin tutkimuksen mukaan suomalaiset viettivät tv:n ääressä päivittäin 3h 31 minuuttia. Tämä on muutama minuutti vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta koronavuosia edeltävään aikaan selvästi pidempi aika. Joka viidennessä kotitaloudessa on enintään 2 vuotta vanha televisio ja älytelevisio löytyy 60 % kotitalouksista. TV- ja videosisällöt katsotaan mieluiten televisiosta, olohuoneen isosta ruudusta.

Kaupallisten kanavien suosio on hiukan kasvanut ja sen sisältöä katsoo päivittäin 57 % koko kansasta, ja ikäryhmässä (25–54 v) jopa kaksi kolmasosaa tv:n katselusta on kaupallisilta kanavilta. Suoratoiston osuus katselusta on yli 11 % ja suosituinta maksullista suoratoistopalvelua Netflixiä tilaa joka neljännes.

Total TV (lineaarinen ja suoratoisto) mittauksen mukaan kotimaisten suoratoistopalveluiden katseluaika kasvoi viime vuonna peräti 15 %. Sanoma Total TV:n mittauksessa suosittu Amazing race -sarja keräsi keskimäärin 863 000 katsojaa/jakso, ja toi keskimäärin 19 TRP/jakso. Ylivoimaisesti suosituin päätelaite sarjan seuraamiselle oli tv, jonka äärelle kokoontui viikoittain 80 % katsojista.

Lue enemmän aiheesta: Finnpanelin lehdistötiedote ja Screenforce TV-vuosi yhteenveto

Lähteet: Finnpanel Oy, lehdistötiedote 24.1.2023, Screenforce Uutishuone TV-vuosi yhteenveto 25.1.2024