Rikostuomio nettiradio.fi ylläpitäjälle

Edunvalvonta
17.5.2022

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi 5.5.2022 tuomionsa rikosasiassa, joka koski Lyrics.fi ja Nettiradio.fi -sivustoja.

Tuomioistuin katsoi sivustojen ylläpitäjänä toimineen miehen syyllistyneen tekijänoikeusrikokseen ja tuomitsi tämän kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Rangaistuksen lisäksi tuomittu velvoitettiin maksamaan oikeudenhaltijoille 250 000 euroa hyvitystä ja korvauksia selvitys- ja valvontakuluista sekä oikeudenkäynnistä yhteensä noin 16 500 euroa.

Mies oli ohjannut nettiradio.fi -sivustolle 109 suomalaisen radiokanavan internetradioiden suorat lähetykset niin, että radiolähetyksiä oli pystynyt kuuntelemaan hänen hallitsemaltaan sivustolta poistumatta radiokanavan sivustolle. Käräjäoikeus katsoi miehen olleen tietoinen siitä, ettei hänen toiminnalleen ollut oikeudenhaltijoiden lupaa. Oikeudenhaltijoina olevat mediayritykset olivat kieltäneet toiminnan tälle osoitetussa kirjeessään ja osin myös käyttöehdoissaan, mutta mies oli jatkanut toimintaansa siitä huolimatta.

Tuomion saanut mies on ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomioon. Valitus tulee jättää 30 päivän kuluessa tuomiosta.

Nettiradio.fi -asian vei eteenpäin Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) , joka on voittoa tavoittelematon, yleistä hyväksyntää nauttiva ja luovien alojen toimijoita laajasti edustava rekisteröity yhdistys. TTVK:n tehtävänä on tukea jäsenorganisaatioidensa edustamien oikeudenhaltijoiden tekijänoikeuksien valvontaa puuttumalla aktiivisesti piratismiin sekä ehkäisevin keinoin että tekijänoikeuslain täytäntöönpanolla. RadioMedia on TTVK:n jäsen.

Lisätietoja:

TTVK:n tiedote asiasta: Rikostuomio lyriikkasivustoa ja radiokanavaportaalia ylläpitäneelle miehelle – Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tiedote asiasta