RadioMedian lausunto sähköisen viestinnän palvelulain uudistuksesta

Edunvalvonta
16.1.2020

RadioMedian lausunto sähköisen viestinnän palvelulain uudistuksesta: FM-radio autoihin pakolliseksi.

Sähköisen viestinnän palvelulain uudistus on edennyt lausuntokierrokselle.  RadioMedia pitää hyvänä kotimaisille ja kansainvälisille toimijoille asetettavien velvoitteiden yhtenäistämistä. Sen sijaan autoradiota koskevaan ehdotukseen radioala ei ole tyytyväinen. YLEn, RadioMedian ja Medialiiton aikaisemmasta FM-radion turvaamista autoissa koskevasta yhteislausumasta huolimatta asiaa ei ole toistaiseksi huomioitu.

Teledirektiiviin perustuen hallituksen esitysluonnoksessa esitetään, että Suomeen tuotavissa uusissa autoissa tulee olla maanpäällinen digiradiovastaanotin eli käytännössä vastaanotin, jolla voi kuunnella DAB-radiolähetyksiä. Kyseinen teknologia ei ole Suomessa käytössä lainkaan. Sen sijaan Suomessa alkoi vuoden alussa uusi 10 vuotta kestävä FM-radion toimilupakausi, eikä Suomessa ole näköpiirissä FM-radion aseman heikkenemistä.

RadioMedia esittää tuoreessa lausunnossaan, että autoradiovastaanottimen FM-vastaanottomahdollisuus säädetään ajoneuvolain 25 §:ssä pakolliseksi ominaisuudeksi uusiin autoihin digitaalisia maalähetyksiä koskevan velvoitteen rinnalle.

”FM-radion säätäminen pakolliseksi uusissa autoissa on tärkeää, jotta suomalaisten mahdollisuus kuunnella kotimaisia radiokanavia autossa turvataan ja vaaratiedotteiden jakelu autoradioiden välityksellä onnistuu myös jatkossa”, sanoo Johanna Halkola, RadioMedian johtava asiantuntija.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa Eduskunnalle vielä kevätistuntokaudella.

Lue RadioMedian lausunto sähköisen viestinnän palvelulain uudistuksesta
 

Lisätietoja:

Johanna Halkola
johanna.halkola@radiomedia.fi
p. 050 377 98 36