RadioMedian Kultainen mikrofoni -palkinnot Satu Kankaalle ja Pentti Kemppaiselle

Kaupallisen radion 35v-juhlavuoden aikana RadioMedia palkitsee koko alan puolesta henkilöitä ja organisaatioita, jotka ovat toiminnallaan edistäneet kaupallisen radion menestystä ja vaikuttaneet positiivisesti koko toimialaan. Juhlavuoden ensimmäiset kultaiset mikrofonit myönnettiin tänään Medialiiton elinkeinopolitiikan johtaja Satu Kankaalle sekä ansiokkaan radion historiikin ja Radio Kuuluu kaikille! -kirjan tekijälle Pentti Kemppaiselle. 

 
Satu Kangas: edunvalvonnan tukipilari

Medialiiton elinkeinopolitiikan johtajana vuodesta 2004 lähtien toiminut Satu Kangas sai kultaisen mikrofonin ansiokkaasta työskentelystään kotimaisen media-alan toimintaedellytysten parantamiseksi.

”Satu Kangas on vankkumaton asiantuntija, jonka media-alan ja medialainsäädännön tietämys on omaa luokkaansa”, sanoo RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller. ”Satu on ollut vaikuttamassa monilta osin siihen, miltä kansallinen medialainsäädäntömme tänä päivänä näyttää. Hän on rakentanut ansiokkaasti yhteistyötä media-alan sisällä ollen kaupallisen radiotoimialan edunvalvonnan tukipilari koko RadioMedian olemassaolon ajan. Satu on pidetty ja arvostettu asiantuntija yli toimialarajojen ja hänen aito palonsa työskennellä kotimaisen riippumattoman median eteen loistaa kauas. Satu on alamme ehdoton huippu.”

Ennen Medialiittoa Satu Kangas työskenteli Teostossa ja sitä ennen Opetus- ja kulttuuriministeriössä.

 
Pentti Kemppainen: Radio kuuluu kaikille!

Suomalainen radiotoimittaja, valtiotieteen tohtori ja radiotutkija Pentti Kemppainen  sai kultaisen mikrofonin tutkimuksestaan ja selvitystyöstään kaupallisen radion ensimmäisistä 30 vuodesta. Kaksi vuotta kestäneen työn lopputuloksena syntyi alan kattava historiikki ja kaupallisen radion tietokirja ’Radio kuuluu kaikille!’.

”Pentti Kemppainen on tehnyt ison palveluksen koko toimialalle arkistoimalla ja läpikäymällä aikaisemmin levällään ollutta ja varastoihin kätkettyä materiaalia”, Stefan Möller sanoo. ”Pentti sai myös käsiinsä monen yksityishenkilön hallussa ollutta materiaalia ja arvokasta hiljaista tietoa monelta henkilöltä haastattelujen muodossa. Suuri osa Pentin läpikäymästä tiedosta ja valokuvista on nyt digitoitu ja ne löytyvät muun muassa Kansallisessa Audiovisuaalisessa arkistossa sekä Suomen elinkeinoelämän keskusarkistosta Elkasta. Radio kuuluu kaikille! -kirja kokoaa hienosti Pentin ansiokkaan työn.”

Pentti Olavi Kemppainen aloitti Yleisradion toimittajana vuonna 1966 nuorten ohjelmien palveluksessa. 1970-luvulla Kemppainen toimitti myös Yleisradion asiaohjelmia ja 1990-luvulla hän toimi Yleisradion Radiomafia-kanavan ohjelmajohtajana.

Kemppainen julkaisi tohtorinväitöskirjansa Radion murros Helsingin yliopiston Valtiotieteellisen tiedekunnan Viestinnän laitoksella vuonna 2001. Vuonna 2011 hänelle myönnettiin viestinnän dosentin arvo. Kemppainen on myös konsultoinut Liikenne- ja viestintäministeriötä ääniradion tulevaisuudennäkymistä.