Kaupallisia radioyhtiöitä edustavan RadioMedian ja äänitemusiikin tekijänoikeusjärjestö Gramexin neuvottelut äänitemusiikin käyttämisestä radio-ohjelmien tallenteissa ja radioyhtiöiden tuottamissa podcasteissa ovat päättyneet tuloksetta. Käytännössä lopputulos tarkoittaa sitä, etteivät radioyhtiöt voi tarjota jälkikäteen kuunneltavaksi musiikkia sisältäviä radio-ohjelmia internetissä. Myöskään podcasteissa ei ole mahdollista käyttää musiikkia.
Kaupalliset radioyhtiöt ja Gramex ovat pyrkineet neuvotteluratkaisuun vuodesta 2017 asti. Vuonna 2019 Gramex julkaisi yksipuolisesti lisensiointiehdot ja hinnat, minkä jälkeen neuvotteluissa ei käytännössä ole edetty.
”On demand -kuuntelun suosio kasvaa tasaisesti ja myös kotimaiset radiot tarjoavat kuuntelijoille mahdollisuuden kuunnella radio-ohjelmia jälkikäteen. Ilman sopimusta ohjelmista joudutaan riisumaan musiikki pois, mikä on harmillista suomalaisten kuuntelijoiden, musiikin tekijöiden ja kotimaisten radioyhtiöiden kannalta”, sanoo RadioMedian johtava asiantuntija Johanna Halkola.
RadioMedian ja tekijänoikeusjärjestöjen välisillä sopimusneuvotteluilla on pitkät perinteet. Musiikin käyttämisestä radiossa on vakiintuneen käytännön mukaisesti sovittu yhteisesti RadioMedian ja tekijänoikeusjärjestöjen välillä.
”Mediamarkkinan ja kuuntelutottumusten muuttuessa myös sopimuksia pitäisi pystyä uudistamaan ketterästi. On erittäin valitettavaa, jos kotimaisten mediayritysten mahdollisuudet tarjota kotimaisia sisältöjä kuunneltavaksi eivät ole yhtäläiset kansainvälisten toimijoiden kanssa”, Halkola jatkaa.
Musiikin tekijöitä edustava Teosto ja RadioMedia ovat sopineet musiikin käyttämisestä radio-ohjelmien tallenteissa jo vuonna 2016. Sopimusta ei kuitenkaan ole päästy hyödyntämään, koska äänitemusiikkia koskevaa sopimusta ei ole syntynyt.
Lisätietoja: Johanna Halkola, johtava asiantuntija, RadioMedia, 050 377 9836, johanna.halkola@radiomedia.fi