Radio Keskisuomalaisessa kuullaan tekoälyn lukemia uutisia toukokuussa

Radio Keskisuomalaisessa kokeillaan tekoälyä uutisankkurina. Ääneen pääsevät naisääntä käyttävä Aino ja miesäänellä puhuva Eino.

Päätoimittaja Jari Lindströmin mukaan radio- ja audiomaailma hyödyntävät jo nyt laajasti tekoälyä. Radio Keskisuomalainen aloittaa kokeilun ensimmäisenä Keskisuomalainen-konsernin radioista.

– Lanseeraamme ne maanantaina 6. toukokuuta. Aino ja Eino lukevat vuoroiltoina uutisia iltaisin. Kesällä keräämme palautteen ja syksyllä päätetään tulevaisuudesta.

Tekoäly palvelee jo laajasti muun muassa näkövammaisia, ja sen käyttö yleistyy myös radiokanavilla. Esimerkiksi Bauer Median kaikilla radiokanavilla uutiset lukee tekoäly.

Radio Keskisuomalaisen kokeilu kestää toukokuun ajan. Päivisin lukijoina ovat edelleen tuttuun tapaan sanomalehti Keskisuomalaisen toimittajat.

Konsernin digiyksikön sisällöntuotannon kehityspäällikkö Juho Hämäläisen mukaan kokeilu laajentaa ääniuutisten tarjonta-aikaa lähetyksissä.

– Maailmalla on ollut jo kokeiluja tekoälyllä toteutetuista radiojuontajista, mutta tällainen häämöttää mielestäni vielä aika kaukana tulevaisuudessa. Kokeilu on osa konsernimme tekoälyn kehitystyötä. Keräämme ja saamme palautetta siitä, miten näin tuotetut uutiset otetaan vastaan. Nämä työkalut kehittyvät vielä valtavasti, Hämäläinen sanoo.

Toimittaja kirjoittaa yhä uutislähetyksen tekstin, minkä jälkeen tekoäly muuttaa sen sekunneissa valmiiksi Ainon tai Einon äänenä kuuluvaksi äänitiedostoksi. Järjestelmä sijoittaa uutiset radion toimitusjärjestelmään oikeille kellonlyömille.

– Kokeilu antaa arvokasta tietoa tekoälyäänen toiminnan parantamiseen, Hämäläinen toteaa.

– Kaikki uutiset ovat yhä ihmisten kirjoittamia. Tekoälyn ääni on vain yksi väline välittää ne eteenpäin. Ammattimaiset toimittajat pysyvät vahvasti uutisten tekijöinä, Lindström painottaa.

Lähde: https://www.ksml.fi/paikalliset/6745929