Kaikuja tulevaisuudesta – keskusteleva Google Assistant yhdistää tekoälyn ja puheohjauksen

Artikkelit
23.8.2018

Äänen merkitys näkyy nykyään koko ajan enemmän tavoissa, joilla hoidamme päivittäisiä askareitamme. Puheohjattu tekoälysovellus Google Assistant vie äänen hyödyntämisen arjessamme taas aivan uudelle tasolle.

Äänen merkitys näkyy nykyään koko ajan enemmän tavoissa, joilla hoidamme päivittäisiä askareitamme. Perinteisen radion kuuntelun rinnalle ovat tulleet podacastit ja äänikirjat, ja navigaattorimme ovat jo vuosia puhuneet meille, kun tarvitsemme reittiohjeita. Myös uusimmassa älyteknologiassa panostetaan ääneen.

Tänä vuonna Google on vienyt puheohjauksen jälleen askelta edemmäs tulevaisuuteen. Google julkaisi kesällä 2018 uusimman version Google Assistant – sovelluksesta, joka paljasti että keinoälyä ja puheohjausta hyödyntävää sovellusta on kehitetty kuluneen vuoden aikana huimasti.

Assistant ymmärtää tällä hetkellä jo 30 kieltä, ja toimii 80 maassa. Suomen kielelle ei ole vielä tiedossa julkaisupäivää. Kuitenkin Assistant on puheohjauksen ilmiönä niin merkittävä, että myös meidän suomalaisten on hyvä jo tässä vaiheessa tietää, mitä tuleman pitää. Luvassa on jo palvelu ruotsiksi ja norjaksi, joten Assistant lähestyy jo pohjoismaisia kielialueita. Kun Googlen tapainen megayhtiö kehittää ääniohjausta näin voimakkaasti, vahvistaa se entisestään äänen merkitystä aikamme viestinnässä.

Assistant on futuristinen hyppy puheohjauksen ja keinoälyn liitossa

Kyseessä on sen verran futuristinen hyppy puheohjauksen ja keinoälyn liitossa, että Assistant on herättänyt osaltaan varsin äimistyneen vastaanoton. Googlen Voice Search, eli ääniohjattu haku korvautuu vähitellen Assistantillla, joka ääniohjatun haun lisäksi kykenee moneen muuhun tehtävään – itse asiassa Googlen mukaan miljoonaan erilaiseen toimintoon.

Se kykenee kommunikoimaan käyttäjänsä kanssa sekä välittämään pyynnöt nyt myös kolmansille osapuolille yhdistämällä muihin sovelluksiin sekä laitteisiin puheen avulla. Uutena ominaisuutena se osaa soittaa jopa puhelun ajanvarauksiin ja käydä yksinkertaisen keskustelun oikean ihmisen kanssa käyttäjänsä puolesta keinoälynsä avulla. Googlen tiedotustilaisuudessa nähty demovideo on herättänyt hämmästystä. Jotta Assistant voi toimia täydellisesti, kuten esimerkiksi soittaa puolestasi ajanvarauspuhelun, pitää kaiken tietosi olla luonnollisesti synkronoituna Googleen.

Sovellus kehittyy huimaa vauhtia

Assistant- sovellus oli alunperin osa Googlen Allo -viestisovellusta, ja puheohjaus oli osa Google home -älykaiutinta, ja sai alkunsa vuonna 2016. Seuraavan vuoden aikana sovellusta kehitettiin, se alkoi toimia yhä useammissa laitteissa, muun muassa Android -ja iOS-älypuhelimissa. Ensisijaisesti sovellus perustuu siihen, että käyttäjät vuorovaikuttavat luonnollisen kuuloisen äänen kanssa, pyytämällä ja keskustelemalla Assistentin kanssa, mutta mukana on myös visuaalinen näyttö ja näppäintoiminto.

Samaan tapaan kuin Google Now, Assistant tekee internet-hakuja, merkitsee muistiin tapahtumia ja hälytyksiä, säätää käyttäjän laitteen laitteiston asetuksia ja näyttää tietoja käyttäjän Google-tililtä. Google on myös ilmoittanut, että Assistant pystyy niin tunnistamaan kohteita ja keräämään visuaalista informaatiota laitteen kamerasta, tukee ostosten tekoa ja rahan lähetystä kuin tunnistamaan musiikkikappaleita.

Mitä kaikkea Assistantilta voi pyytää?

Googlen lupaus on, että Assistantin käyttöönoton jälkeen ei tarvitse näpytellä näyttöä tai klikkailla kuvakkeita enää juuri lainkaan toiminnoissa, joissa tämä ennen oli välttämätöntä. Sen sijaan voit pyytää Assistantia soittamaan spotify-soittolistasi – ja jos asut älykodissa, himmentämään valoja tunnelmaan sopivaksi – samassa lauseessa, kun vain muistat sanoa toiveiden väliin sanan AND. Ääniohjauksen sekä äänen hyödyntämisen ydinajatus on se, että se tekee arjesta helpompaa vapauttaen kädet ja näytön tuijotteluun väsyneet silmät sekä lisää aikaa muuhun tekemiseen.

Sen lisäksi Assistentilta voi myös lainata muistia lennosta. Sen voi saada muistamaan puhetta – kuten kertomalla sille, mihin ruutuun auton on parkkeerannut parkkihallissa. Kun myöhemmin kysyt, mihin ruutuun auto on pysäköity, se kaivaa datan aiemmin käymästänne keskustelusta ja ilmoittaa paikan sinulle. Se voi myös mailata puolestasi isoäidille tai jopa laulaa onnittelulaulun. Kuulostaako tieteiselokuvalta? Sitä se ei kuitenkaan ole, vaan tässä on välähdys siitä, mihin jo keinoälyn ja ääniohjauksen yhdistelmä pystyy.

Käyttömukavuutta kehitetään koko ajan

Vaikka Googlen assistentti pohjautuu puheeseen, on sen visuaalisuutta lisätty selkeyden varmistamiseksi. Puhelimen näyttöön ilmestyy Assistantin kanssa käyty keskustelu myös tekstinä, jotta käyttäjä voi varmistaa sovelluksen kuulleen ja ymmärtäneen pyynnön oikein. Samalla mahdollistuu pyynnön muuttaminen, jos muuttaakin mielensä.

Assistant helpottaa myös Google Mapsin käyttöä. Jos esimerkiksi pyydät musiikkia ajaessasi, se ei vaihda toiseen näkymään, vaan pitää navigoinnin näytön päällä. Ajaminen on näin myös turvallisempaa, kun ajaessa ei ole tarvetta koskea näyttöön eikä reitti katoa näkyvistä muiden toimintojen ajaksi.

Assistant voi myös tilata puolestasi ruokaa, niinkin yksinkertaisella toiminnolla kuin pyytämällä siltä “sen tavallisen”, jonka yleensä kantapaikastasi tilaat. Assistantin yksi tärkeä ominaisuus onkin muisti, jolla se oppii asioita käyttäjästään ja voi myös muistaa asioita hänen puolestaan.

Ääniohjaus on osa tulevaisuudenkuvaa, jossa äänen merkitys viestinnässä korostuu

Älykaiuttimet ja Googlen jopa futuristisen kuuloinen Assistant väläyttävät kuvan lähitulevaisuudesta, jossa pitkään jyrännyt visuaalisuus antaa tilaa äänelle arjessa. Ääniohjaaminen vapauttaa kädet ja silmät, ja auditiivisuus integroi toiminnot osaksi arkea toisella tavalla, johon olemme tähän mennessä tottuneet. Äänen nousemista yhä merkittävämpään rooliin ovat tutkijat povanneet jo hyvän aikaa, ja Googlen yhä vain älykkäämpi, puhetta kuunteleva ja keskusteleva Assistentti vaikuttaisi todistavan tämän ennusteen paikkansa pitäväksi. Ääni muuttuu yhä luonnollisemmaksi osaksi arkeamme.

Ääniviestintä on kautta aikojen ollut suosittu ja tutkitusti tehokas viestinnän muoto, ja äänimyönteinen kehityssuunta ajassamme madaltaa entisestään vastaanoton kynnystä laadukkaasti tehdylle ääniviestinnälle.   

Lisätietoja

Juhana Häkkinen

Sales Director juhana.hakkinen@radiomedia.fi 050 340 8960