Iskelmä Gaala palkitsi viime vuoden parhaat artistit ja julkaisut

Tapahtumat
15.2.2021

Bauer Median radiokanavan Iskelmän järjestämä Iskelmä Gaala oli artistitulokas BEHMin juhlaa. Uuteen tähteen rakastunut radiokanava Iskelmän yleisö äänesti hänet voittoon vuoden tulokas/läpimurto-, vuoden naisartisti- ja vuoden albumi -kategorioissa. Lisäksi BEHMin kappale ’Hei rakas’ äänestettiin vuoden iskelmäksi.

Tampere-talosta livestriiminä lähetetyssä gaalassa vuoden yhtyeenä palkittiin Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani. Vuoden miesartisti-palkinnon vei tänä vuonna Arttu Wiskari, jolle palkinto luovutettiin yllätyksenä jo ennen gaalaa.

”Kiitos paljon tästä palkinnosta! Tämä oli todellinen yllätys, koska tiedän, että palkinnon on äänestänyt yleisö. Erittäin paljon kiitoksia Iskelmän kuuntelijoille ja kaikille, ketkä ovat äänestäneet mua. Siellä oli paljon hyviä ehdokkaita joukossa. Tuntuu mukavalta voittaa joskus jotain”, Wiskari sanoi kiitospuheessaan.

Wiskarin levy-yhtiölle, Mökkitie Recordsille ropisi tunnustusta, kun Musiikintekijöiden ja kustantajien järjestö Teosto luovutti gaalassa vuoden musiikintekijä -palkinnon säveltäjä – sanoittaja Janne Rintalalle.

”Janne Rintala on löytänyt musiikin tekijänä oman tiensä jo varhain ja vienyt sitä määrätietoisesti ja sitkeästi eteenpäin. Rintala on tyylillään onnistunut löytämään tiensä suomalaisten sydämiin. Tästä osoituksena ovat hänet lukuisat kansan suosioon nousseet kappaleensa, jotka jäävät elämään pitkään,” Teosto perusteli valintaansa.  

Rintala on ollut tekemässä lukuisia Arttu Wiskarin hittejä. Hänen työnään ovat syntyneet mm. vuoden iskelmä -kategoriassa ehdokkaana olleet kappaleet, Wiskarin ’Tässäkö tää oli?’ ja Erika Vikmanin ’Syntisten pöytä’. Rintalan meriitteihin lukeutuvat myös Wiskarin hitit ’Suomen muotoisen pilven alla’, ’Mökkitie’, ’Tuntematon potilas’ ja ’Sirpa’.

Pro Iskelmä -palkinto Suvi Teräsniskalle

Pro Iskelmä -palkinnon sai tänä vuonna Suvi Teräsniska. Pro Iskelmä myönnetään vuosittain henkilölle, yhteisölle tai muulle taholle, joka on omalla työllään merkittävästi edistänyt kotimaista iskelmä- ja kevyen musiikin kulttuuria 2000-luvulla. Palkinnon myöntää Iskelmän toimituksesta koostuva raati, joka perusteli valintaansa muun muassa näin:

”Suvi Teräsniska on omalla esimerkillään ja kiitettävällä nöyryydellä pystynyt luomaan täysin uniikin ja oman näköisen uran – unohtamatta esikuviaan. On ilo ja suuria kunnia palkita artisti, joka on reilun kymmenen vuoden aikana myynyt puoli miljoonaa albumia, saanut kymmenen kultalevyä ja vielä tuplasti platinaa siihen päälle.  Hän on äiti, vaimo ja kova tekemään työtä, omaa täydellisen äänen ja on ylipäänsä parasta mitä koko iskelmämusiikille on 2000-luvulla tapahtunut.”

Teräsniska on nuorin Pro Iskelmä -palkittu artisti.

Iskelmä Gaalan palkinnot perustuvat tammikuussa Iskelmän nettisivuilla järjestettyyn vuosiäänestykseen, johon osallistui lähes 20 000 kuuntelijaa.

Iskelmä Gaala -palkinnot

Vuoden iskelmä: BEHM, Hei rakas (säv.& san. Rita Behm, sov. Sakke Aalto)

Vuoden naisartisti: BEHM

Vuoden miesartisti: Arttu Wiskari

Vuoden yhtye: Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani

Vuoden albumi: Draaman kaari viehättää, BEHM

Vuoden tulokas, BEHM

Pro Iskelmä -palkinto: Suvi Teräsniska

Teoston Vuoden Musiikintekijä -palkinto: säveltäjä – sanoittaja Janne Rintala