Ensimmäinen valtakunnallinen radiokanava Radio Nova 20 vuotta

Radio Nova, ensimmäinen valtakunnallinen kaupallinen radioasema, täyttää tänään 20 vuotta. Radio Nova aloitti radiolähetykset 12. toukokuuta 1997.

Suomen ensimmäinen valtakunnallinen kaupallinen radiotoimilupa myönnettiin MTV:n ja yhdessä suuria puolueita lähellä olevien viestintäyritysten kanssa perustamalle Suomen Uutisradiolle vuonna 1996. Tätä ennen toimiluvista päättävä maamme hallitus ei ollut myöntänyt yhtäkään valtakunnallista radiolupaa. Radio Novan nimen keksi päätoimittaja Risto Pohjanpalo. Nimi oli alun perin rekisteröity toisaalle, mutta sen haltijat luopuivat siitä korvauksetta Suomen Uutisradion hyväksi.

Radio Novan käynnistäjät

Radio Nova aloitti radiolähetykset 12. toukokuuta 1997. Radio Novan toimitusjohtajaksi palkattiin Classic Radion toimitusjohtajana toiminut Petri Manninen. Uutispäätoimittajana aloitti helmikuussa 1997 Yleisradiosta siirtynyt Risto Pohjanpalo ja ohjelmajohtajana Sami Jalonen Classic FM:stä. Radio Novan ensimmäiseksi musiikkipäälliköksi palkattiin Yleisradion Ylen Aikaisen musiikkipäällikkö Arto Vilkko.

Radio Novan ohjelmakaaviossa oli aluksi uutisia peräti neljä kertaa tunnissa. Tasalta ja puolelta tulivat sähkeuutislähetykset ja 15 yli ja 15 vailla tasatunnin lyhyet uutisotsikot. Näin tiheä uutispalvelu todettiin kuitenkin pian kuulijoita väsyttäväksi ja siirryttiin käytäntöön, jossa tasatunnein tuli varsinainen uutislähetys ja puolelta uutisraportti. Ensimmäisinä vuosina oli prime-ajan tunneilla myös kaksi ajankohtaisjuttua koti- ja ulkomaisista aiheista.

Radio Novan omistus muuttui, kun Aamulehti ja MTV sulautuivat Alma Mediaksi vuonna 1997.

Sisältöuudistus ja siirtyminen Bauer Median omistukseen

Helmikuussa 2015 tiedotettiin, että Radio Nova aloittaa laajan uudistusten sarjan sisältökonseptissaan. Uudistuksessa Radio Novan ohjelmistosta tehtiin sisältöpainotteisempaa ja ohjelmavirran sekä soittolistan merkitystä vähennettiin. Kanavan tunnuslauseeksi otettiin  ”Uskomme tarinoiden voimaan”.

Suomen hallitus antoi 3. joulukuuta 2015 ennakkopäätöksen, jonka mukaan Radio Novan ohjelmistolupa voidaan siirtää Bauer Medialle. Hallitus katsoi, että kauppa ei johda kansallisen ohjelmatarjonnan keskittymiseen radiomarkkinoilla, vaan ohjelmatarjonnan kokonaisuus säilyy monipuolisena myös määräysvallan muutoksen jälkeen. Bauer Media on muuttanut sisältökonseptia ja Radio Novan kuuntelu on edellisen vuoden 2015 sisältömuutoksen jälkeen kääntynyt nousuun.
 
Onneksi olkoon Radio Nova ja kaikille matkan varrella mukana olleille.