Bauer Media alkaa lähettää radiossa tekoälyn avulla paikallisesti kohdennettuja ja reaaliaikaisia liikennetiedotteita

Bauer Media alkaa valtion liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin kanssa tarjoamaan tekoälyllä rikastettuja, reaaliaikaisia ja paikkakuntakohtaisia liikennetiedotteita radion kuuntelijoille. Kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävä projekti, jollaista ei ole aiemmin toteutettu Suomessa.

Palvelun tarkoituksena on ennen kaikkea parantaa liikenneturvallisuutta luomalla entistä parempaa ja ennaltaehkäisevää liikennetiedotepalvelua Bauer Median radiokanavien kuuntelijoille. Palvelu otetaan ensimmäisenä käyttöön Iskelmän kuuluvuusalueella.

“Tekoälyn hyödyntäminen on tullut jäädäkseen radioliiketoimintaan. Mediamurros velvoittaa, mutta antaa myös samalla luvan tehdä näitä mullistavia, koko Suomea palvelevia uudistuksia. Tämä maailmanluokan uutinen ei varmasti jää ainoaksi, sillä työpöydälläni komeilee toinen toistaan innostavampia mahdollisuuksia tekoälyn hyödyntämiseen myös jatkossa!”, kertoo Bauer Median projektista vastaava innovaatiojohtaja Sini Kervinen. 

Bauer Media on jo vuosia tehnyt yhteistyötä Fintrafficin kanssa muun muassa Radio Novan valtakunnallisten liikennetiedotteiden julkaisemisessa. Nyt käyttöön otettava innovaatio mahdollistaa myös ympärivuorokautiset ja paikkakuntakohtaiset liikennetiedotteet. Näin kuuntelijat saavat välittömästi tiedon juuri sillä paikkakunnalla, jolla liikenne sakkaa tai pelti rytisee. Palvelusta tulee hyötymään erityisesti kuljetusala, joka liikkuu pääosin yöaikaan.

”Tehtävämme on tuottaa ajantasaista liikennetietoa vuorokauden jokaisena tuntina, jotta liikenteessä liikkujilla olisi käytössään mahdollisimman ajantasainen ja kattava tilannekuva. Kun ihmiset liikenteessä tietävät, mitä edessä tapahtuu, ennakointi helpottuu ja turvallisuus paranee. Etsimme kumppaneidemme kanssa jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää liikennetietoa, jotta tieto tavoittaa loppukäyttäjät juuri oikeissa paikoissa oikeaan aikaan. Samalla haluamme auttaa tuottamamme tiedon avulla kumppaneitamme kehittämään omaa liiketoimintaansa. On ollut hienoa päästä Bauer Median kanssa rakentamaan maailman mitassakin ainutlaatuista konseptia, jossa liikennetieto päätyy radioaalloille automatisoituna ja kuulijoille kohdennettuna”, toteaa ekosysteemi- ja teknologiajohtaja Janne Lautanala Fintrafficista.

Tekoälyn toteuttamia liikennetiedotteita on kahdenlaisia, joista perusliikennetiedotteet lukee maskuliininen koneääni, A.I.mo. Huonon kelin tiedotteissa äänessä on puolestaan feminiininen koneääni, A.I.no.

Uusi ja mullistava tapa käyttää tekoälyä hyödyksi liikennetiedotteissa on sekä historiallisesti että teknologian kannalta ennenkuulumaton ja yksi esimerkki siitä, minkälaisia hyötyjä jo nykypäivänä tekoälyn avulla voidaan audiomarkkinassa saavuttaa. Palvelun teknologian mahdollistaa vuodesta 2015 lähtien tekoälyratkaisuihin ja -tuotteisiin erikoistunut suomalainen ohjelmistotalo Isoft.ai.

Lähde: Bauer Media